Харчова промисловість

Області застосування
Наші фахівці дадуть відповідь на будь-яке питання за послугою

Як правильно організувати повітрообмін на підприємствах, що виробляють продукти харчування

Чисте повітря на підприємстві харчової промисловості необхідне для виконання стандартів якості продукції, що випускається, комфорту і здоров'я співробітників. Тільки правильно встановлена ​​вентиляція зможе забезпечити санітарні норми, які пред'являються до повітряного середовища в цехах, де виробляються продукти харчування. При проектуванні та монтажі необхідно звернути увагу на наступні моменти:

Завдання вентиляції:

  1. Забезпечення санітарних і епідеміологічних стандартів чистоти повітря в робочій зоні
  2. Захист навколишнього середовища від шкідливих викидів
  3. Захист працівників підприємства від виробничих викидів
  4. Забезпечення пожежної та технічної безпеки

Організація повітрообміну

Незважаючи на те, що перед усіма промисловими системами вентиляції завдання стоять схожі, все ж для харчової промисловості існують відмінності.

  • Розрахунок повітрообміну в цехах, оснащених тепловим обладнанням, слід робити на асиміляцію теплових надлишків для умов теплого періоду року.
  • Видалення повітря слід проводити з верхньої зони, а подача припливного повітря проводиться в робочу зону.
  • Біля специфічного, що виділяє шкідливі речовини устаткування, слід передбачити розміщення місцевих відсмоктувачів, які повинні мати самостійну систему, не підключену до загально-обмінної вентиляції.
  • Холодильники (камери охолодження) слід проектувати без механічної припливно-витяжної вентиляції. Виняток становлять камери, призначені для якісного зберігання таких продуктів як: фрукти, овочі, риба і харчові відходи. Вентиляція камер охолодження повинна бути ізольована від інших вентиляційних систем.
  • У камерах дефростації передбачають зволоження припливного повітря. Для процесу розмерзання важливо передбачати самостійну рециркуляційну систему, використовуючи метод повітряного душу з підігрівом припливного повітря до плюс 20°С.

Особливості проектів

В залежності від специфіки заводу, нюанси має і повітрообмін.

  1. При переробці зерна завжди утворюється борошняний пил. Тому на таких підприємствах необхідно додатково до вентиляції додавати і аспірацію, яка дозволить разом з повітрям видалити пил. Перед викидом в атмосферу повітря обов'язково очищають в циклонах або рукавних фільтрах.
  2. На рибзаводах щотижня проводиться знезараження технологічних ліній, тому матеріали з яких виготовлені системи вентиляції повинні бути стійкими до води і миючих засобів.
  3. На заводах з виробництва цукру дуже висока концентрація водяного пару і газів. Для їх усунення використовують як загально-обмінну вентиляцію, так і локальні місцеві відсмоктувачі від технологічного обладнання.
  4. Масло-жиро-комбінати оснащують вентиляцією з підвищеною пожежною безпекою.
  5. У пивоварнях в цехах розливу і упаковки вентиляція, крім видалення вологи і тепла, повинна забезпечувати ефективний захист персоналу від надлишку вуглекислого газу. Для того, щоб на стінах не утворювався конденсат в зимовий час, система повинна підігрівати цех.
  6. На молокозаводах в цехах дозрівання сиру використовується кондиціонування, в цеху з підвищеною вологістю подається сухе тепле повітря, а вологе - видаляється. Також на молочних виробництвах вентиляція повинна контролювати вологість повітря, його склад і температуру.
  7. Виробництво харчових добавок і барвників має в своєму складі бактеріологічні бокси, де вирощують гриби для ферментації продуктів. Такі бокси необхідно обладнати вентиляцією за типом «чистих приміщень» з ламінарними повітророзподільниками.

 

Специфіка підбору деталей

  • Особливість харчової промисловості визначається високим рівнем забрудненості повітря і його вологістю. Для того, щоб вентиляційна система прослужила максимально довго, варто вибирати повітроводи з нержавіючої сталі. Вони більш стійкі до агресивного середовища.
  • У припливних системах мають використовуватися виключно кишенькові фільтри.
  • Варто подбати про підбір якісних шумоглушників, оскільки вентиляційний механізм досить сильно гуде, свистить і вібрує.
  • Для видалення вібрації і зменшення температурної деформації повітроводу використовують гнучкі вставки.
  • Баланс повітря регулюється клапанами. На них теж не варто економити, оскільки вони забезпечують чистоту повітря в приміщенні і відсутність небажаних сторонніх запахів.
  • Установку люків і прорізів для проведення періодичного очищення і промивання повітропроводів від жирових відкладень необхідно передбачати в повітроводах витяжних систем.
  • При проектуванні вентиляції відповідно до сучасних норм енергозбереження обов'язково варто передбачати утилізацію тепла витяжного повітря.

Вентиляція харчових підприємств - це складний технологічний процес, який залежить від безлічі факторів і до якого висуваються жорсткі та високі вимоги. Довірити проектування такої конструкції та її монтаж найкраще професіоналам. Компанія, яка спеціалізується на установці вентиляційного обладнання, не тільки зможе правильно організувати повітрообмінні процеси, але і допоможе заощадити, підібрати максимально оптимальне співвідношення ціни і якості.

Залишайте заявку на комплектуючі для систем вентиляції. Ми зв'яжемося з вами найближчим часом.
Введіть ім'я
Введіть телефон